poniedziałek, 12 grudnia 2011

Kanapka z łososiem i pesto z bazylii

Hej Kochani!
Dzisiaj dla odmiany zdradzę Wam sposób na przyrządzenie szybkiej i pysznej kanapki! Przepis wpadł mi w ręce( a właściwie w oczy ;)  ) podczas oglądania jednego z programów telewizyjnych. Trochę odleżał na półce ze stertą przepisów i powiem szczerze..żałuję, że nie wypróbowałam go wcześniej! Od razu stał się jednym z moich ulubionych, mam nadzieję, że z Wami będzie podobnie!! ;)




Kanapka z łososiem i pesto z bazylii       


Składniki:

1 doniczka bazylii
3 bagietki lub bułki - mogą być ciabate, z ziarnami, według uznania (osobiście polecam te z Lidla, są pyszne!)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów pinii (ewentualnie orzechów włoskich lub pestek z dyni )
3 łyżki startego parmezanu
1 duży ząbek czosnku
1 opakowanie łososia
1 pomidor
1 opakowanie mozzarelli
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:


1. Umyte liście bazylii, czosnek, oliwę z oliwek, orzechy i parmezan miksujemy. Pomidor i mozzarellę kroimy w plastry
2. Gdy wszystkie składniki będą zmiksowane, sos doprawiamy solą i pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba można dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.

3. Rozkrojone bagietki smarujemy przygotowanym pesto


4. Na przemian nakładamy pomidor i mozzarellę, a na wierzch łososia 














5. Tak przygotowaną kanapkę proponuję włożyć na ok 6 minut do rozgrzanego do ok. 150 stopni piekarnika - bagietka nie może się przypiec,a ser  całkowicie rozpuścić!!


SMACZNEGO ;)

1 komentarz:

  1. Dla mnie to kanapka-marzenie! Fantastyczna i mam ochotę zjeść ją zaraz:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń