Wybaczcie długą nieobecność Kochani! Chciałabym od razu podziękować za bardzo miłe maile :*
Dzisiaj post kulinarny po części na prośbę m.in. Sandry ;) Przedstawiony niżej przepis świetnie sprawdza się na domowych imprezach z przyjaciółmi. Jego dodatkowym plusem jest to,że chyba nie może się nie udać..oczywiście jeśli nie zapomnicie wyłączyć piekarnika po 25 minutach.. co mi się niestety zdarza :P Babeczki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować z dipem, jednak ja wolę zdecydowanie bez niego. Myślę, że są wystarczając pyszne! Spróbujcie, nie pożałujecie!!
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
2 jajka
100ml kwaśnej śmietany
1 puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
ok. 100g szynki konserwowej
ok. 100g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania foremek
Przygotowanie:
1. Ciasto rozwałkowujemy, a następnie szklanką wyciskamy kółka
2. Foremki smarujemy masłem, ostrożnie wkładamy do nich kółka z ciasta francuskiego i nakłuwamy widelcem |
3. Jajka ubijamy ze śmietaną na gładką masę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu |
4. Do foremek nakładamy pokrojoną w kostkę szynkę i kukurydzę
5. Następnie do każdej foremki wlewamy masę, posypujemy szczypiorkiem i startym serem |
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut
Niebawem kilka nowości z zakupowych łowów, nowe stylizacje i moja recenzja książki. Zapraszam!
3majcie się cieplutko!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz