środa, 1 lutego 2012

Babeczki z ciasta francuskiego z szynką

Hej hej!
Wybaczcie długą nieobecność Kochani! Chciałabym od razu podziękować za bardzo miłe maile :*
Dzisiaj post kulinarny po części na prośbę m.in. Sandry ;) Przedstawiony niżej przepis świetnie sprawdza się na domowych imprezach z przyjaciółmi. Jego dodatkowym plusem jest to,że chyba nie może się nie udać..oczywiście jeśli nie zapomnicie wyłączyć piekarnika po 25 minutach.. co mi się niestety zdarza :P  Babeczki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować z dipem, jednak ja wolę zdecydowanie bez niego. Myślę, że są wystarczając pyszne! Spróbujcie, nie pożałujecie!!



Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
2 jajka
100ml kwaśnej śmietany
1 puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
ok. 100g szynki konserwowej
ok. 100g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania foremek 



Przygotowanie:

1. Ciasto rozwałkowujemy, a następnie szklanką wyciskamy kółka



2. Foremki smarujemy masłem, ostrożnie wkładamy do nich kółka z ciasta francuskiego i nakłuwamy widelcem


3. Jajka ubijamy ze śmietaną na gładką masę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu


4. Do foremek nakładamy pokrojoną w kostkę szynkę i kukurydzę



5. Następnie do każdej foremki wlewamy masę, posypujemy szczypiorkiem i startym serem


6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut



Niebawem kilka nowości z zakupowych łowów, nowe stylizacje i moja recenzja książki. Zapraszam!
3majcie się cieplutko!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz