sobota, 22 grudnia 2012

Pierniczki

Cześć ! 

Trochę późno, ale tak jak obiecałam dzisiaj wrzucam przepis na pierniczki. Ich pieczenie i ozdabiane sprawia wiele frajdy,
 a już szczególnie jeśli macie w domu małe dzieci. Ja co prawda nie mam, ale mam nadzieję, 
że w następny roku w przygotowaniu pierników pomoże mi chrześniak ;) 
Niektóre ciastka mają dość abstrakcyjne kształty, ale musicie mi wybaczyć - piekłam je do 3 nad ranem ;)
Przepis jest dziecinnie prosty i nie ma szans, żeby nie wyszedł...
no chyba,że za długo przytrzymacie je w piekarniku i powstaną węgielki ;) 





Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny lub masła
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kakao
ewentualnie możecie dodać przyprawę do piernika i orzechy włoskie lub migdały - ja jednak rezygnuję z tych dodatków


Przygotowanie:

1. Rozpuść margarynę i podgrzej miód
2. Dodaj połączoną margarynę i miód do pozostałych składników
3. Wymieszaj do połączenia się składników
4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm
5. Wycięte ciastka piecz 8 min w temperaturze 180 stopni C
6. Po upieczeniu udekoruj wedle uznania.

 Do dekoracji użyłam płatków migdałowych, żurawiny, białego i czekoladowego lukru oraz czekoladowej posypki.

Dobrej zabawy Kochani!!


Ułożone na blaszce pierniki wkładamy na 8 min do piekarnika

Gotowe do zdobienia

 
Efekt końcowy :)






3 komentarze: